Een goede start op de basisschool. Dat is de inzet van een coalitie van partijen zoals kinderopvanginstellingen, basisscholen, welzijnsorganisaties, Sportbedrijf, culturele instellingen en gemeente om jonge kinderen op Zuid dezelfde kansen te geven als kinderen elders als ze starten op de basisschool. De partijen bekrachtigden op 1 juli de samenwerking in het NPRZ-programma Jonge Kind Rotterdam-Zuid.
Volgens cijfers van basisscholen en het Centrum voor Jeugd en Gezin (CJG) starten veel kinderen in Rotterdam-Zuid met een achterstand in taalvaardigheid, motoriek en sociaal-emotionele ontwikkeling op de basisschool. Die achterstand werkt vaak door tijdens hun hele schoolloopbaan. Daarnaast zien scholen op Zuid hechtingsproblemen en zijn kinderen vaak niet zindelijk als ze voor het eerst naar school gaan.
In het Uitvoeringsplan NPRZ 2023-2027 is aangekondigd dat er een speciaal programma zou komen om de jongste generatie op Zuid een betere start te geven op de basisschool. Dat programma is nu klaar. Het is samengesteld met inbreng van onder andere kinderopvanginstellingen, basisscholen, welzijnsorganisaties, Sportbedrijf, culturele instellingen en gemeente en het is vandaag gepresenteerd tijdens een bijeenkomst met alle betrokken partijen.
Gratis kinderopvang
Om de zorgelijke trend te keren dat kinderen op Zuid bij de start op de basisschool op achterstand staan omdat hun taalvaardigheid, motoriek en sociaal-emotionele ontwikkeling niet goed is ontwikkeld, is er een breed pallet aan maatregelen in het plan opgenomen. Bijvoorbeeld het aanbieden van gratis kinderopvang op de Rotterdamse Peutergroep in een aantal wijken. Dit moet zorgen dat meer gebruik wordt gemaakt van de Peutergroep. In Rotterdam-Zuid gaan weinig kinderen naar de Peutergroep, terwijl meedoen hieraan kinderen juist de betere start op de basisschool geeft. Tegelijk geeft kinderopvang ouders meer ruimte voor opleiding en werk. Daarom wordt ook extra moeite gedaan om ouders bekend te maken met de Peutergroep. Dat gebeurt onder andere door peuterconsulenten van het CJG als ouders op consult komen met hun kind.
Klaar voor groep 1
Op verzoek van ouders en basisscholen wordt ook een ‘Leidraad voor groep 1’ gemaakt, waarin staat wat kinderen moeten kunnen als ze starten in groep 1. Dit is een houvast voor ouders als hun kind de stap naar de basisschool maakt.
Behoefte in de wijk
Ouders hebben het moeilijk als er geldgebrek is, een partner ontbreekt, ze geen netwerk hebben of stress of taalachterstand hebben. Om die ouders niet te laten verdwalen in het systeem en de juiste hulp te bieden, komen er ‘jonge kind coördinatoren’ voor alle wijken van de gebieden Feijenoord, Charlois en IJsselmonde. Zij zoeken contact met (aanstaande) ouders en professionals uit de geboortezorg, opvoedondersteuning en welzijnsorganisaties en brengen ze met elkaar in contact. Zij achterhalen ook waar ouders in een wijk behoefte aan hebben. Als die ondersteuning al beschikbaar is, wijzen ze ouders daarop. Zo nodig komt er ook nieuw aanbod. Zo krijgen ouders toegang tot opvoedondersteuning, taallessen en hulp bij opleiding of werk. De coördinatoren organiseren ook activiteiten voor ouders en hun kind, zoals een peuterfestival in een speeltuin deze zomer waar ouders en kinderen spelenderwijs kunnen kennismaken met voorzieningen.
Aanstaande ouders
Voor aanstaande ouders is er extra inzet vanuit de gemeentelijke aanpak Stevige Start. Die is gericht op het voorkomen van zwangerschap als jonge volwassenen nog niet zwanger willen worden en op ondersteuning bij de zwangerschap, de eerste jaren na de geboorte en het ouderschap. Door daarbij tegelijk aandacht te hebben voor opleiding, zorg en toeleiding naar werk, wordt ook de (financiële) positie van ouders versterkt.